Rolluiken onderhouden? Dat doe je zo!

rolluiken-onderhouden-dat-doe-je-zo-millennium-rolomotive

Rolluiken en/of screens zijn een hartstikke dure investering. Je wilt er dan ook zo lang mogelijk van genieten. Onderhoud is dan super belangrijk. Je verlengt hiermee niet alleen de levensduur, maar jouw rolluik ziet er ook nog eens een stuk aangenamer uit. Gelukkig is het onderhouden van rolluiken of windvaste screens ontzettend makkelijk. Met onze tips zorg jij ervoor dat jouw rolluiken en screens nog jarenlang meegaan.

Regelmatig schoonmaken

Rolluiken hebben eens per kwartaal een goede schoonmaakbeurt nodig. Vaak zijn dit soort rolluiken geïmpregneerd en zal vuil moeilijk aan het oppervlak blijven zitten. Het kan dus tot wel 3 maanden zonder onderhoud. Het kan natuurlijk voorkomen dat er in de tussentijd toch vuil op komt te zitten zoals vogelpoep of iets dergelijks. Neem deze vuiltjes direct af om te voorkomen dat het in het doek trekt.

Tijdens het schoonmaken is het belangrijk om deze te reinigen met lauwwarm water en groene zeep. Probeer geen bijtende schoonmaakmiddelen te gebruiken, deze kunnen de rolluiken beschadigen. Het is slim om in de toekomst speciale schoonmaakmiddelen in huis te hebben voor het schoonmaken van jouw rolluiken of windvaste screens. Naast dat deze middelen het doek reinigen, beschermen ze het doek ook. Een extra tip tijdens het schoonmaken van het doek is om altijd het gehele doek schoon te maken. Als je alleen de vuile plekken schoon maakt krijg je op den duur vlekken en kleurverschil.

Het schoonmaken van screens of rolluiken gaat in een paar simpele stappen:

  1. Verwijder los vuil met een borstel of stofzuiger
  2. Verwijder eventuele vlekken met lauw water en groene zeep of speciale schoonmaakmiddelen
  3. Spoel het doek of de lamellen schoon met lauw water
  4. Maak de buitenkant van de kap/bak schoon
  5. Haal de kap/bak los en verwijder takjes, stof en bladeren met een borstel, maak hierna de binnenkant van de kap schoon met een doek
  6. Laat de screens of rolluiken drogen als ze nog nat zijn

Houd het weer goed in de gaten

Rolluiken zijn gemaakt om buiten te hangen, ze kunnen dus ook wel tegen een stootje. Toch is het slim om wat vaker het weerbericht te checken. Bijvoorbeeld als je een paar uur weg bent van huis. Heb je screens? Dan is het slim om bij hevige regenval toch de screens naar boven te halen. Mocht je net te laat zijn, laat ze dan open. Oprollen als ze nat zijn is namelijk niet goed voor de screens. Houd er bij rolluiken altijd rekening mee dat je voorzichtig moet zijn tijdens vorst. Zorg dat ze volledig ontdooid zijn voor je ze weer naar boven haalt, anders kan het schade aanrichten aan het rolluik. Daarnaast is het ook slim om extra voorzichtig te zijn bij sneeuwval, hagel en harde wind.

Professioneel onderhoud

Eens in de zoveel tijd is het nodig om je rolluiken of screens professioneel te onderhouden. Niet omdat er iets kapot is, maar juist om zoiets te voorkomen. Het is aan te raden om eens in de 2 á 3 jaar een professionele onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Tijdens deze beurt loopt een monteur alles na van top tot teen. Op deze manier kun jij weer jarenlang genieten van jouw rolluiken.

Heb jij vragen over jouw rolluiken of screens? Of heb je interesse in rolluiken of screens in jouw woning? Dan helpen wij je graag verder! Wij hebben namelijk alle informatie die je nodig hebt. Neem voor meer informatie contact met ons op of bekijk de brochure op onze website.