Mijn rolluik is vastgevroren. Wat nu?

Rolluik winter

Koude dagen, gladde wegen en misschien wel sneeuw. De wintermaanden zijn weer begonnen. En juist in deze periode ontstaan er veel vragen over de rolluiken thuis. Want wat als je rolluik is vastgevroren? Bij een vastgevroren rolluik is het advies om deze juist niet te gebruiken. Laat hem gedurende de dag ontdooien. Ga je hem toch proberen omhoog te halen, is er kans op beschadiging. Zo komt het regelmatig voor dat een rolluik in de winter kapot wordt getrokken.

Kun je je rolluiken ontdooien?

Ja, er zijn verschillende manieren om je rolluik te ontdooien. Zo kun je bijvoorbeeld warm water over het rolluik doen of een speciale spray gebruiken. Toch raden wij aan om deze manieren niet te gebruiken. Door het gebruik van warm water gaat je rolluik in de toekomst alleen maar vaster zitten. Het warme water gaat namelijk tussen de lamellen zitten en bevriest. 

Het is misschien vervelend maar we willen blijven benadrukken dat het belangrijk is je rolluik volledig te laten ontdooien. Hiermee voorkom je dat je het rolluik kapot trekt. Toch heeft het dichtlaten van je rolluiken ook zijn voordelen. Zo houd je de kou buiten en blijft de warmte binnenshuis goed bewaard. Dankzij deze isolerende werking zijn er genoeg mensen die de rolluiken standaard dicht laten zitten.

Hoe vriest een rolluik vast?

Tijdens de wintermaanden zakt de temperatuur regelmatig onder het nulpunt. Helaas vriezen veel rolluiken dan vast. Dit heeft in de basis twee oorzaken, namelijk: bevroren rubbers en condens bij de lamellen. In de geleiders zitten rubbers om het rolluik te geleiden. Bij lage temperaturen bevriezen deze rubbers gemakkelijk. Condens bij de lamellen ontstaat via het luchtrooster. Normaal gesproken kan dit geen kwaad, maar tijdens koude nachten kan deze condens bevriezen. Vooral in badkamers waar veel condens ontstaat moet je oppassen met het openen in de winter.

Voorkomen is beter dan repareren

Het bevriezen van jouw rolluik is helaas niet te voorkomen. Wel kun je voorkomen dat je deze kapot trekt. Het belangrijkste blijft dat je goed op moet letten. Zodra je enige weerstand voelt tijdens het openen van je rolluik, moet je meteen stoppen. Probeer het later nog eens of laat hem gedurende de dag gewoon gesloten. Vooral boven is dit geen enkel probleem.