Hoe maak ik de binnenkant van mijn rolluik schoon?

binnenkant-rolluik-schoonmaken-millennium

Naast de buitenkant is het ook belangrijk om de binnenkant van je rolluiken schoon te houden. Dit is niet altijd een gemakkelijk klusje. In dit artikel leggen we je uit hoe je de binnenkant van je rolluik schoon kunt maken en geven we je tips over hoe je dit het makkelijkst kunt doen en hoe je de frequentie van het schoonmaken kunt verminderen.

Binnenkant rolluik schoonmaken

Om de binnenkant van je rolluiken schoon te maken, moet je eerst het raam openen waar de rolluiken voor zitten. Als het raam niet open kan zul je de rolluiken moeten demonteren. Zorg er in dat geval voor dat je voldoende ruimte hebt om de rolluiken te verwijderen en op te bergen. Zorg er daarnaast voor dat je de juiste gereedschappen hebt om de rolluiken te demonteren.

Rol de rolluiken volledig op en schroef vervolgens de kap van de rolluik kast af. Laat de lamellen van de rolluiken langzaam zakken en maak ze dan rustig schoon met lauw water en een spons. Zorg ervoor dat je elke lamel goed schoonmaakt en laat de lamellen daarna drogen voordat je de rolluiken weer oprolt en monteert.

Als je de rolluiken moet demonteren kun je de kans benutten om ook de rolluik kast zelf goed schoon te maken. Gebruik ook hiervoor lauw water en een spons, en zorg ervoor dat je alle hoekjes en kieren goed schoonmaakt. Laat de rolluik kast daarna drogen voordat je de rolluiken terug monteert.

Tips voor regelmatig schoonmaken

Als je regelmatig de binnenkant van je rolluiken schoon maakt kun je overwegen om een beschermende laag aan te brengen na het schoonmaken. Denk hierbij aan wax of siliconen spray. Hiermee bescherm je de binnenkant van je rolluik tegen vuil en vlekken en hoef je deze minder vaak schoon te maken. Zeker wanneer je steeds het rolluik hiervoor moet demonteren is dat aan te raden.

Schimmel aan de binnenkant van je rolluik?

Schimmel kan moeilijk te verwijderen zijn van de binnenkant van een rolluik. Als je probeert om de schimmel te verwijderen, moet je de volgende stappen volgen:

  1. Maak het rolluik goed stofvrij met een stofdoek of een zachte borstel. Dit zal helpen om het vuil en stof te verwijderen dat de schimmel kan voeden.
  1. Maak een oplossing van twee theelepels bleekmiddel en een liter warm water. Dit zal helpen om de schimmel te doden en te verwijderen.
  1. Breng de oplossing aan op het rolluik met een zachte doek of een borstel met zachte haren. Maak het rolluik van boven naar beneden schoon, zodat het vuil naar beneden afgevoerd wordt in plaats van naar boven te worden geduwd.
  1. Laat de oplossing een paar minuten intrekken voordat je het rolluik afspoelt met warm water. Gebruik een droge doek om het rolluik af te drogen.
  1. Als er nog steeds schimmel aanwezig is, kun je een speciale schimmelverwijderaar gebruiken. Volg altijd de instructies op het product zorgvuldig. Zorg er ook voor dat je een product kiest dat geschikt is voor rolluiken.
  2. Als het rolluik erg vies is of als de schimmel moeilijk te verwijderen is, kunt u overwegen om het rolluik te vervangen. Dit zal helpen om te voorkomen dat de schimmel terugkomt en uw gezondheid in gevaar brengt.