De veiligheidscheck voor je oude garagedeur; hoe veilig is jouw deur?

Je oude garagedeur, al jaren in gebruik en eerlijk gezegd heb je er ook geen omkijken meer naar. Hij doet het naar behoren en dus besteed je er geen aandacht aan. Maar hoe veilig is jouw oude garagedeur nog eigenlijk? In dit artikel krijg je daar antwoord op door middel van een veiligheidscheck!

Hoe veilig is je kanteldeur?

Om de veiligheid van je kanteldeur te checken hebben we een checklist opgesteld. Hierin bespreken we een aantal onderdelen met betrekking tot jouw oude kanteldeur. Te beginnen met je eigen veiligheid; denk hierbij aan de flexibele kunststof lijsten op het kozijn en deurblad die beschermen tegen het beknellen van vingers. Ook de veiligheidsafstanden van 25 mm tussen de hefboomarm en kozijn zijn hierin erg belangrijk. De lagersteun dient door beschermkappen beveiligd te worden tegen per ongeluk ingrijpen.

Allerlei facetten dus die van groot belang zijn voor je eigen veiligheid. Verder is de geleiding een belangrijk onderdeel van jouw oude kanteldeur; worden deze veilig geleid en zijn ze beschermd tegen onverwachte bewegingen? Ook bij mankementen van de deur zelf behoren tot de veiligheid. Is bijvoorbeeld het deurblad beveiligd tegen naar beneden vallen? Zijn de veren beveiligd tegen wegspringen? Op het moment dat je jouw kanteldeur opent moet hij ook veilig tot stilstand komen, check?

Hoe veilig is je sectionaaldeur?

Heb je een sectionaaldeur? Dan dien je volgende punten af te kunnen strepen op de veiligheidschecklist. Om te beginnen dient de sectionaaldeur met torsieverentechniek bij veerbreuk na maximaal 300 mm tot stilstand te komen. Ook bij deze garagedeur is het van groot belang dat mankementen van deur beveiligd zijn. Denk hierbij aan dat het deurblad beveiligd is tegen naar beneden vallen en de veren bij een breuk beveiligd zijn tegen wegspringen. Verder dient de deur beveiligd te zijn tegen het beknellen van je vingers. Hierbij kun je denken aan vingerklembeveiliging tussen de panelen binnen en buiten (opening kleiner dan 4 mm?). Maar bijvoorbeeld ook bij de deurbladscharnieren. Tot slot dien je tussen deurblad en kozijn aan de binnenkant stalen kabels te hebben lopen om verwondingen te voorkomen. En, hebben deze stalen kabels veiligsheidsfactor 6?

Nog even op een rijtje

Nu we kort en bondig een checklist opgesteld hebben zetten we nog even alle belangrijke onderwerpen voor je op een rijtje;

  • Bescherming tegen vingers
  • Bescherming looprails
  • Bescherming tegen mankementen van de deur zelf
  • Veilig tot stilstand bij openen
  • Beveiliging scharnieren
  • Kabels om verwondingen te voorkomen (Veiligheidsfactor 6?)

Alles gecheckt? Wij hopen door middel van dit artikel, waarin we een veiligheidscheck met je besproken hebben, je een handvat geboden te hebben waarmee je jouw oude garagedeur zo kunt checken dat je er nog járen mee vooruit kunt! Is jouw oude garagedeur nou toch aan vervanging toe? Wij zijn gespecialiseerd in diverse soorten garagedeuren? Neem gerust contact met ons op!